Назад  |   Начало  »  От майстора  »  Важни стъпки при изграждане на барбекю

Важни стъпки при изграждане на барбекю

Печени ребра с пикантен сос, пушено свинско или може би пилешка пържола с горчица, каквото и да изберете, едно е сигурно - печени на барбекю докоснати от топлината и дима на въглените, ще имат неповторим вкус. А споделено с добри приятели се превръща в празник.
… но за хубавите неща трябва да се потрудим. 
Най-общи и най-важни стъпки, които трябва да вземете под внимание при изграждане на барбекю:
Горивната камера се изгражда от огнеупорни шамотни тухли. Такива тухли могат да се закупят от магазините за строителни материали. Могат да се използват и тухли от стари акумулиращи печки.
Пода на горивната камера се облицова с шамотни плочи.
Огнеупорните тухли се иззиждат, като се използват специални огнеупорни лепила, които издържат на температури над 10000С. На пазара се предлагат лепила от различни производители в разфасовки от 5 и 25 килограма. Може да се използва и огнеупорна глина (мертел).
За да има добра тяга сечението на комина трябва да е около 1/8 от сечението на отвора на огнището. Добре е комина от страната на горивната камера да се започне с шамотни тухли, а после да се продължи с червени огнеупорни тухли.
Където е необходимо, трябва да се използва огнеупорен бетон. Огнеупорен бетон е този, при който пясъка и чакъла са заменени с шамотна фракция.
Източник: www.maistors.com