Назад  |   Начало  »  От майстора  »  Електропастир - помощникът на съвременния фермер!

Електропастир - помощникът на съвременния фермер!

Съвременните ферми и селски стопанста са значително улеснени в отглеждане на различни категории животни, благодарение на появата на електропастирите.

Като все повече биват използвани в планинските райони за превенция на нападения от мечки и диви прасета.

Съвременните електропастири са мощни и надеждни, те могат да подават импулс и при най-гъста растителност.

Електропастирът представлява система от компоненти, зависими едни от други.
Реално това са енергизатори които пускат токови импулси, по специални проводници (телове/ленти). Приблизително на всеки 4 м. се поставят колчета, към които се прикрепят проводниците с изолатори, непозволяващи пропускане на ток към земята. При допир на животно до оградата, електрическият кръг се затваря, и то получава неприятен но безопасен токов удар, дефиниращ дисциплиниращия ефект на електропастирите.
Задължителен компонент на всяка електропастирна система е заземяването. Без него енергизаторът няма да може да произведе токови импулси с нужното напрежение. Заземяването се изгражда чрез метални поцинковани колчета, които се забиват в земята.
Свободното влизане и излизане от електрозаграждението в работен режим става посредством специални врати. Това е метална поцинкована пружина която се разтяга до 5м, изолирана дръжка и изолатор с двойна кука.
Предпазителят от гръмотевици е друга важна част, ако искате да предпазите устройството при евентуално попадане на мълния.
За да се направи качествена връзка между две ролки оградни проводници се използват съединители за ограден материал.
Тъй като факторите които влияят на заграждението са променливи и са много, е добре периодично да проверявате изправността му с тестер за напрежение.

Новост за страната ни е употребата на електропастир и при защита на рибни стопанства от видри.
Природозащитни организации използват електропастирни системи за предпазване на защитени животински видове от естествените им врагове.