Назад  |   Начало  »  От майстора  »  Ценни съвети за начинаещите в къмпингуването

Ценни съвети за начинаещите в къмпингуването

Времето навън все повече се затопля, а природата се съживява и разкрива пред нас цялата си красота, и ни примамва за разходки сред нея. А какво по-хубаво в такова време, да грабнете палатката, да отидете на някое райско кътче и да си направите къмпинг с приятели?
Но ако сте начинаещи в къмпингуването и не сте сигурни, какво е необходимо да вземете с Вас, за да бъде времето прекарано там спокойно и приятно, вижте нашите съвети:

1. Съвет: Подгответе се за пътуването

Много е вероятно близо до мястото Ви за къмпинг, да няма магазини. За това е добре да се подготвите и запасите добре предварително. Винаги си правете списък с нужните продукти и оборудване, така по-лесно ще знаете, какво още ви е необходимо да си набавите. Не го оставяйте за последния момент, за да имате време и да го изпълните. Помислете дали някои части от оборудването можете да вземете назаем от приятели, като например: газов котлон или надуваемо легло и така да си спестете излишни разходи за закупуването им.

2. Съвет: Задължително проверете багажа си още веднъж


Вижте още веднъж дали сте взели всичко най-необходимото като: храна, двойно по-голямо количество чиста питейна вода, топли дрехи, палатката, постелки и одеяла, надуваем дюшек, спални чували, газов котлон, кибрит и лекарства от първа необходимост.
Всичко друго може да купите по пътя, но без тези неща не можете!
А ще бъде много неприятно да се окажете насред нищото само с един чифт обувки и без достатъчно одеяла, нали?

3. Съвет: Планирайте времето си


Направете разчет на времето си, така че да сте пристигнали на мястото за къмпинг по светло. Ако слънцето е залязло, ще Ви бъде по-трудно да разпънете палатката си, особено ако сте начинаещи. Разгледайте внимателно маршрута си и винаги имайте предвид непредвидени спирки, като например за зареждане на гориво.

4. Съвет: Съберете си сухи дърва за лагерен огън


Още като пристигнете, си съберете сухи дърва за подпалки. Приберете ги на закрито в колата или под шатрата. Дори и да не са предвидени дъждове в прогнозата, е възможно въздухът в района да е влажен, затова е важно да ги защитите от намокряне.

5. Съвет: Винаги си носете газов котлон и кибрит


Ако все пак не успеете да опазите дървата сухи, можете за подпалка да използвате царевичен чипс. Той гори идеално, което не говори добре за хранителната му стойност, но в случая ще Ви бъде полезен.
Не разчитайте само на огъня за приготвянето на храната. Винаги си носете газов котлон и разбира се, кибрит. Запалването на огън е невъзможно при проливен дъжд и те ще Ви спасят.

 

  Съвет: Винаги носете надуваемо легло и постелка


Земята в планината нощем изстива много бързо, затова е добре да се изолирате максимално от нея, с помощта на надуваем дюшек или легло. Така ще Ви е топло и меко. Освен това ще си спестите здравословни проблеми, по време на почивката си.

7. Съвет: Не оставяйте боклука през нощта навън


По възможност, събирайте разделно боклука си, за да може да се рециклира след това. Не оставяйте торбите с отпадъци на земята нощем, защото така може да привлечете диви животни, а на сутринта, ще Ви чака сериозно почистване!

8. Съвет: Гответе лесни и бързи ястия


Едва ли искате да прекарате почивката си край котлона.
Заложете на лесните и бързи за приготвяне ястия, както и на пресни плодове и зеленчуци.
Добре е също да се запасите и с пакетирани храни като шоколад, крекери, солети, ядки и други дълготрайни продукти, към които да посегнете, ако много огладнеете или при непредвидени обстоятелства.

9. Съвет: Уверете се, че сте загасили добре огъня


Преди да си легнете в палатката за почивка, уверете се, че сте изгасили огъня и че няма риск той да се разгори отново при силен вятър. Ако Ви стане студено, внесете в палатката си няколко камъка от огнището. Ще останете приятно изненадани от топлината, която отдават.


10. Съвет: Не оставяйте дрехите си навън


Никога не оставяйте извън палатката обувките и дрехите си нощем, защото на сутринта ще ги намерите влажни. Освен това те привличат насекомите. Винаги е добре да имате повече от един чифт обувки, няколко якета и повече долни дрехи.

11. Съвет: Дръжте насекомите далече


За естествен и природен репелент, Ви препоръчваме Салвия (градински чай). Можете да гоните комарите с нея, като хвърляте по някоя клонка в огъня.
За по-голяма сигурност и удобство можете да я съчетаете и със стандартните спрейове и лепенки от аптеката, както и със специални спирали против комари.


12. Съвет: Не влияйте негативно на природата


Пазете и не влияйте негативно на флората и фауната край себе си. За да можете да се любувате на почивката си край природата, винаги подхождайте с любов и грижа към нея, като винаги събирате боклука в специални торби за отпадъци след себе си.

13. Съвет: Опазвайте природата чиста


Когато ваканцията Ви приключи, се уверете, че оставяте мястото си за къмпинг дори по-чисто, от колкото сте го заварили! Носете си достатъчно чували, в които да съберете отпадъците си. Вземете ги със себе си, когато си тръгвате и ги изхвърлете в най-близкия контейнер.


Следвайки тези наши съвети ние Ви гарантираме, че ще се радвате на една заслужена и добре организирана почивка сред природата.


И ако все още не сте си набавили всичко необходимо за нея, разгледайте нашите страхотни предложения за къмпинг оборудване, като посетите нашия онлайн магазин.